När man drabbas av cancer behöver man ofta någon att prata med. Många vänder sig till Cancerfondens informations- och stödlinje. Linjen är oberoende och skild från sjukvården, man kan vara anonym om man vill och personuppgifter registreras inte alls.
Anne Lindgren, specialistsjuksköterska i cancervård, har tagit emot samtal och svarat på mejl på ”infostöd” i 15 år. Här är hennes sammanställning av året som gick, 2011:
Antal besvarade samtal under 2011 var 2 484, varav 73 procent kom från kvinnor och 27 procent från män. Det genomsnittliga samtalet varade i 12-13 minuter. Närstående (familj och vänner) stod för den största gruppen; 41 procent var närstående och 31 procent var personer med egen cancersjukdom.
De flesta frågorna handlade om bröstcancer, prostatacancer och gynekologisk cancer. Många ringde för att få information om själva sjukdomen och dess behandling, men många ville också prata om sin situation och få stöd.
Fler närstående än patienter kontaktade Informations- och stödlinjen för känslomässigt stöd i första hand. De närstående ringde i större utsträckning när den sjuke var i slutskedet av livet, eller redan hade avlidit. Frågorna handlade då om den sjukes sista tid i livet eller den egna sorgen och hur man kan hantera den.
Men alla ringer inte, om det vittnar de 2 344 mejl som kom in till Cancerfondens Informations- och stödlinje under 2011. Även här var kvinnorna i klar majoritet och närstående var den mest förekommande kategorin. Hit vände sig också personer som oroar sig för cancersjukdom, nästan var fjärde mejlare hade ett sådant ärende.
Vill du komma i kontakt med Informations- och stödlinjen? Ring 020-59 59 59, öppettiderna är (helgfri) måndag-fredag 9-13. Samtalen är kostnadsfria. Du kan även mejla till: infostodlinjen@cancerfonden.se eller skicka brev till: Cancerfondens informations- och stödlinje, 101 55 Stockholm.
Du kan läsa mer om Informations- och stödlinjen här.